Wat we van koningen uit het verleden kunnen leren over gezondheid

Wie niet leert van het verleden, is gedoemd tot een hertentamen geschiedenis. Dat gezegd hebbende, er valt veel te leren van de geschiedenis. Vooral hoe het niet moet. Maar af en toe ook hoe het wel moet. Vooral concepten en principes lijken de tand des tijds goed te doorstaan. Een principe dat ik opgepikt heb uit het leven van koning Mithridates is hier een goed voorbeeld van.

Koning Mithridates

Koning Mithridates de 6e van Pontus leefde circa 120-63 voor Christus. Een fascinerend heerschap. In het Engels heeft hij de intimiderende bijnaam”The Poison King”. Een korte biografie van Mithridates:

Toen Mithridates de 6e 12 jaar oud was, werd Mithridates de 5e (de vader van Mithridates de 6e) met behulp van vergif vermoord. In die tijd was gif vaak het moordwapen van keuze om (politieke) concurrentie uit te schakelen. Tegenwoordig wordt gewoon iedereen vergiftigd met pesticiden, of ze nu in je (politieke) weg staan of niet. Kort daarna probeerde zijn moeder Mithridates te vermoorden, omdat zij graag zijn jongere broertje op de troon zag. En jij maar denken dat jouw familie issues had… Mithridates was hier bepaald niet van gediend en vluchtte. Om een lang verhaal kort te maken: hij keerde vele jaren later terug om zijn moeder en broertje in de bak te gooien en tot koning gekroond te worden. Gedurende zijn afwezigheid echter, had Mithridates geëxperimenteerd met tal van verschillende vergiften. Een beetje zoals de gemiddelde sportschoolgaande tiener experimenteert met tal van verschillende preworkouts. Waarschijnlijk mede door de dood van zijn vader, was Mithridates de 6e namelijk geobsedeerd met een immuniteit voor vergif te ontwikkelen. Dit deed hij door zichzelf een steeds groter wordende dosis van giftige stoffen toe te dienen. Het werkte. Mithridates was immuun voor vele soorten vergif. Het proces van jezelf immuun maken voor vergif is naar hem vernoemd: het wordt mithridatiseren genoemd.

Toepassing op je eigen leven

Hoe kunnen we het principe van mithridatiseren toepassen op ons eigen leven? De meest voor de hand liggende manier is een toepassing op het gebied van voeding. Het is mogelijk om door een proces van jezelf met kleine stapjes steeds meer bloot te stellen aan bepaald voedingsmiddel, dit voedingsmiddel beter te leren tolereren. Om dit concreet te maken ga ik gebruik maken van het cliché in de sportwereld: havermout. Havermout is relatief een erg gezond product. Er is echter op deze wereld helaas vaak een inverse correlatie tussen hoe gezond iets is en hoe lekker het is. Met andere woorden, als iets gezond is, is het goor. Als iets ongezond is, is het lekker. Droge havermout is niet naar binnen te werken. Gekookte havermout waaraan niets anders dan water is toegevoegd, is ook niet bepaald het toppunt van tongstrelend. Het is simpelweg saai. Je kunt het echter leren waarderen door langzaam maar zeker, jezelf steeds meer aan simpele, gekookte havermout bloot te stellen. Je begint met gekookte havermout met iets wat je erg lekker vindt: suiker, honing, stroop, of iets dergelijks. Langzaam maar zeker verminder je de hoeveelheid zoetigheid op je havermout en vervang je dit door een gezondere variant die je ook lekker vindt: banaan, bevroren blauwe bessen, etc. Hierna pas je hetzelfde principe weer toe door langzaam maar zeker ook bijvoorbeeld de banaan, weg te laten. Voila, je hebt jezelf immuun gemaakt voor het vervaarlijke vergif, havermout.

En de koning?

Hoe is het overigens met Mithridates afgelopen? De dood van Mithridates de 6e van Pontus was het toppunt van tragische ironie. Om te voorkomen dat hij in handen van zijn aartsvijanden, de Romeinen, zou vallen, probeerde hij zichzelf te vergiftigen. Doordat hij echter zijn hele leven immuniteit tegen allerlei soorten vergiften had opgebouwd, werkte dit vergif niet. Om deze reden werd hij gedwongen zichzelf met behulp van zijn lijfwacht met het zwaard van het leven te beroven.

Voor je wijzigingen in je voedingspatroon aanbrengt, vraag altijd eerst aan je dokter of hij weet hoe je de omtrek van een cirkel berekent. En of hij het “ok” vindt wat je nu weer van plan bent om uit te vreten. Zo ja, probeer langzaam maar zeker wat gezond voedsel aan je leven toe voegen. Stapje voor stapje. Jíj kunt dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.