Ik vastte twee dagen: dit is wat er gebeurde

Kort geleden heb ik twee dagen gevast. In deze post zijn de methode en mijn bevindingen te lezen. In het bericht wat ik nu schrijf ga ik terugkijken op hoe het me beviel, wat ik opgemerkt heb tijdens het vasten en hoe ik het de volgende keer ga aanpakken. In mijn volgende post gaan we kijken naar wat de wetenschap zegt over vasten. Er is namelijk al eeuwenoude, voor nerds razend interessante literatuur hierover beschikbaar: vasten zou positieve effecten kunnen hebben op de bestrijding en preventie van kanker en diabetis type 2. Ook zou af en toe vasten kunnen leiden tot een langer leven, en ga zo maar door. Tenslotte zou er geen oorlog meer zijn wanneer iedereen een jaar zou vasten! Te morbide? Hier volgen mijn “Captain Hindsight” observaties over vasten.

Wat viel op?

Eten is leuk. Niet eten is niet leuk. En daarmee zou dit artikel kunnen eindigen… Zo makkelijk kom je echter niet van me af! Hieronder volgen enkele subjectieve observaties die ik deed betreffende mijn gebrek aan eten gedurende de twee dagen.

Eten, eten eten!

  • Ik dacht veel aan eten. Ik denk op normale dagen ook al veel aan eten, maar nu ik niet mocht eten werd dit alleen maar erger.

Focus

  • Op bepaalde momenten had ik (nog) minder mentale focus dan normaal (en dat zegt wat). Na ongeveer 24 uur zijn je suikervoorraden voor het overgrote deel uitgeput. Je hersenen zijn dol op suiker. Het dieet van de meeste mensen bestaat vaak voor minimaal 40% uit koolhydraten waardoor je hersenen gewend zijn aan een ononderbroken toevoer van suiker. Je hersenen zijn namelijk verwende nesten: ze gebruiken het liefst suiker als brandstof. Wanneer ze geen suiker krijgen gaan ze lopen drammen en dreinen: je krijgt trek in donuts en dergelijke. Wanneer je je hersenen vervolgens vermanend toespreekt (lees, je eet niets), gooien ze hun kont tegen de krib; je mentale focus vermindert op zo’n moment. Na 24 uur gaat je lichaam een andere vorm van energie aanmaken, waar je hersenen ook voor een groot deel morrend op overgaan: ketolichamen. We komen hier in een latere post nog op terug.

Te lui om te slapen

  • Ik heb verhalen gelezen van mensen die aan het vasten waren en moeite hadden met slapen. Ik heb hier zelf geen last van gehad. Maar misschien komt dat omdat ik slechts 48 uur gevast heb.

Te dom om te poepen

  • Over het algemeen leg ik dagelijks wel een bruin ei (vrije uitloop). De tweede dag was ik er echter te dom voor. Met vasten schijnt het vaak zo te zijn dat je na de derde dag vasten helemaal geen ontlasting meer hebt. Ik had er echter na één dag al schijt aan.

Futloos

  • De futloosheid nam toe. Normaal gesproken heb ik hier alleen last van wanneer er afgewassen of opgeruimd moet worden, maar ik merkte een versterkt energiegebrek als gevolg van het vasten. In mijn voorbereiding heb ik verhalen gelezen van mensen die juist actiever werden. Je vertering kost namelijk erg veel energie. Een veel gebruikte schatting is dat de vertering van je voedsel ongeveer 10% van je dagelijkse calorische inname bedraagt. Ik verwacht dat de futloosheid vermindert wanneer je lichaam gewend is om vet als voornaamste brandstof te gebruiken in plaats van koolhydraten.

Ben je afgevallen?!

  • De informatie waar iedereen op zat te wachten (ook al heeft vasten veel interessantere mogelijke positieve effecten, hierover in de volgende post meer). Ja, ik ben afgevallen. Alles oogde ook veel droger (= sportschooljargon voor minder vet) omdat mijn suikervoorraad grotendeels uitgeput was. Suiker houdt namelijk water vast. Ik ben ook wat vet verloren, maar heb geen huidplooimetingen gedaan om vast te stellen hoe veel.

Wat ga ik volgende keer anders doen?

Ik ga dit experiment nog eens herhalen in de toekomst en ga dan proberen drie dagen zonder calorieën door te brengen. Om me daar beter op voor te bereiden, ga ik de volgende dingen doen:

  1. Ik ga vier weken van tevoren beginnen met vasten met intervallen waarbij ik in de week voor ik ga vasten al mijn calorieën in 4 uur naar binnen prop. De overige 20 uur van de dag eet of drink ik geen calorieën.
  2. Ik ga vier weken van tevoren (tegelijk met het vasten met intervallen) beginnen met een ketogeen dieet / the ketogenic diet / the keto diet. Simpel gezegd is een ketogeen dieet een voedingspatroon waarbij het overgrote deel van je calorieën van vetten komt. Koolhydraten worden zo veel mogelijk gelimiteerd en het is ook de bedoeling dat de hoeveelheid eiwitten niet uit de bocht vliegen. Er zijn verschillende stromingen binnen het ketogeen dieet. Ik zal waarschijnlijk het klassieke model van dit dieet gebruiken. Simpel gezegd betekent dit dat je dieet uit 75% vet bestaat, en 25% eiwit of koolhydraat¹. Ik zal waarschijnlijk kiezen voor 75% vet, 20% eiwit en 5% koolhydraat. Op deze manier dwing ik mijn lichaam, al voor het vasten, te wennen aan het gebruik van vet als voornaamste brandstof.
  3. Ik zal de drie dagen dat ik ga vasten geen krachttraining doen. Ik merkte dat dit mij op dag 2 behoorlijk uitputte. Nog een reden om geen krachttraining te doen is dat ik mijn lichaam tijdens het vasten geen voedsel geef om schade die ik spieren berokken weer te herstellen. Wel ben ik van plan dagelijks een uur cardio te doen op een lage intensiteit.
  4. Ik ga dit keer het vasten met wat… gezondere keuzes beëindigen. Om je vol te stoppen met borrelnootjes en repen chocola na een paar dagen niet gegeten te hebben is waarschijnlijk niet het meest verstandige voor je darmflora. Niet dat ik dit bevestig dit gedaan te hebben… noch dat ik het ontken… Ik zeg geen woord meer zonder juridische ondersteuning.

Next time, on dragon ba… Volgende keer gaan we kijken naar wat de wetenschap zegt over vasten. Ik val bijna van mijn stoel van de spanning.

1. https://www.nestlehealthscience.com/vitaflo/via/documents/ketogenic%20diet%20guidelines%20-%20part%201.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.