Twee dagen vasten: dag 2 – klaar!

Zoals in dit bericht beschreven, ga ik twee dagen vasten, waarvan dag nummer twee er nu op zit (mijn ervaringen van dag 1 zijn in dit bericht te vinden). In deze post deel ik mijn ervaringen van vandaag.

Dag 2: vrijdag 15-3-2019

8:00 Momenteel ben ik ongeveer 36 uur aan het vasten. Het gevoel van gisterenavond lijkt zich door te zetten: ik ben nog steeds in mijn knollentuin. Ik begin straks weer met het drinken van water. Ik drink altijd veel water, maar ik merk dat ik nu nog net even iets meer drink dan normaal. Ik heb vanochtend een mindfulness oefening gedaan, maar merkte weinig verschil met normaal. In het verleden werd vasten namelijk vaak gecombineerd met mindfulness oefeningen / gebed omdat vasten de effecten van dergelijke oefeningen zou moeten versterken. Maar misschien werd er ook wel gebeden of werden er mindfulness oefeningen gedaan om jezelf af te leiden van het lekkere-trek-duiveltje. So far, so good.

9:00 Ik begin toch weer aan eten te denken. Shit! Het is gelukkig (nu nog) minder dan gisteren.

10:00 Ik realiseer me zojuist hoe groot de rol van eten in je leven is. Natuurlijk weet ik dat eten fijn is en dat je moet eten om te blijven leven, maar vaak leer je iets pas echt appreciëren wanneer het van je weggenomen is. Met andere woorden, grr, geef mijn chocolade terug!

11:00 Het is net als gisteren, doorbijten haha, heel leuk 🙁. Ik begin behoorlijke trek te krijgen. Interessant om te observeren is dat het trek betreft en geen echte honger. Mijn maag is wederom luidkeels aan het protesteren tegen het gebrek aan eten en het gebrek aan vooruitgang in wereldwijde bewustwording van het klimaatprobleem bij overheden. 

12:30 Ik heb het meer koud dan normaal; dit uit zich voornamelijk in koude voeten en koude handen. Dit zou te maken kunnen hebben met het thermisch effect van eten (TEF = Thermic Effect of Food). Simpel gezegd betekent TEF dat er warmte vrijkomt wanneer je eten verteert. Aangezien ik al een tijdje niet gegeten heb, valt er weinig te verteren en zal er als gevolg hiervan dus geen warmte vrijkomen. Een gewaagde hypothese ondersteund door pseudowetenschap.

14:00 Ik blijf maar klagen: het vredige gevoel van gisterenavond is verdwenen als sneeuw voor de zon. Om me gaande te houden deel ik nog een potentieel positief effect van vasten: er zijn studies die suggereren dat verschillende vormen van vasten een positief effect kunnen hebben op kankerpreventie en behandeling¹ ². Toch nog maar even volhouden dus.

17:00 Eerst heb ik ongeveer een half uur wat buik en triceps getraind. Ik heb wederom lage gewichten gebruikt en ben tijdens de oefeningen niet tot spierfalen gegaan. Hierna heb ik nog zo’n 30 minuten gefietst. Ik merkte dat ik weinig fut had.

19:30 De twee dagen zijn voorbij! Hallelujah! Ik heb 48 uur gevast. Vooral de laatste paar uren waren zwaar. Nu is het tijd om aan te vallen!

Ik schrijf binnenkort nog een korte samenvatting van mijn ervaringen van de afgelopen twee dagen en welke conclusies ik getrokken heb.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5066235/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3608686/

2 gedachten over “Twee dagen vasten: dag 2 – klaar!”

    1. Yes! Nog iemand die graag met vuur speelt! Leuk je te zien hier, FireMe! Om je vraag te beantwoorden, de vreetbui was tot mijn verrassing niet zo’n groot feest als ik me had voorgesteld. Na het vasten zijn er betere keuzes dan degene die ik gemaakt heb, hier komt ik in de samenvattende post op terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.