Twee dagen vasten

Omdat het vastentijd is ben ik vastbesloten om twee dagen te vasten. Wat ik van plan ben te gaan doen is enigszins gerelateerd aan het welbekende vasten met intervallen (intermittent fasting of IF). Dit is eigenlijk een blogpost op zich, maar in een notendop betekent IF het volgende: je neemt een bepaald deel van de dag calorieën tot je en een bepaald deel van de dag neem je geen calorieën tot je. Een voorbeeld: Je eet of drinkt alleen calorieën van 12:00 tot 18:00. Dit betekent dat je zes uur hebt om de benodigde calorieën voor de dag binnen te krijgen. De rest van de tijd mag je geen calorieën eten of drinken. Je mag wel drank zonder calorieën nuttigen (water, thee of koffie zonder toevoegingen, etc.). Eigenlijk vast iedereen gedurende bepaalde tijden van de dag. De meeste mensen slapen in de nacht (ambtenaren slapen ook overdag). In de tijd dat je slaapt, kun je niet eten :(, dus doe je aan intermittent fasting. Ik ben echter een iets extremere variant van vasten van plan. Ik wil twee dagen niets eten. Ook wil ik twee dagen niets drinken waar calorieën in zitten.

Wat versta ik precies onder twee dagen vasten?

Onder twee dagen vasten versta ik: geen calorie inname gedurende die twee dagen. Ik mag wel calorieloze dranken drinken. In mijn geval zal dat voornamelijk water zijn aangezien ik geen enorme fan ben van koffie of thee (ja ik weet het, WHATS WRONG WITH YOU). Ik ga beide dagen werken, maar omdat ik geen fysiek zwaar werk heb, verwacht ik dit prima te overleven. Verder ben ik van plan om beide dagen met een licht gewicht krachttraining te doen zonder tot spierfalen te gaan voor ongeveer 1 uur per dag. Tenslotte ben ik van plan een half uur tot een uur cardio op een lage intensiteit (wandelen, joggen of fietsen) te doen. De planning is hieronder te vinden:

13-3-2019 Woensdag: 19:30 was mijn laatste inname van calorieën. Een warme chocolademelk met mijn vriendin.

14-3-2019 Donderdag: vasten. Volg deze link om mijn bevindingen van deze dag te lezen.

15-3-2019 Vrijdag: vasten. Volg deze link om mijn bevindingen van deze dag te lezen.

16-3-2019 Zaterdag: 8:00 vijf cheeseburgers, drie big macs, warme brownies met ijs en een pizza dolce al cioccolato.

In vredesnaam, waarom?

Er worden allerlei gezondheidsvoordelen aan vasten toegewijd: onder andere een verkleind risico op hart- en vaatziekten¹ en verminderingen van de mate van ontsteking in het lichaam². Ook zijn veel aanhangers van dit voedingspatroon lyrisch over de resultaten wat betreft afvallen. Wanneer mensen afgevallen zijn met vasten echter, gebeurde dit altijd in combinatie met calorierestrictie. Recent onderzoek suggereert ook dat vasten met intervallen niet superieur is aan een normaal voedingspatroon waarin calorierestrictie toegepast wordt³. Ik denk persoonlijk dat afvallen met behulp van vasten met intervallen goed kan werken voor sommige mensen. Dit omdat het makkelijker is om minder calorieën tot je te nemen wanneer je maar een relatief kort deel van de dag hebt voor de inname van calorieën. Tenzij je in de tijd dat je calorieën mag innemen flessen olijfolie aan het atten bent, kun je tenslotte in zes uur tijd minder calorieën tot je nemen dan in twaalf uur tijd.

Geef nou eens antwoord, waarom doe jij het?!

Ik doe het omdat ik me dan als een snobberige foodie kan gedragen. Ook doe ik het om dit experiment met jullie, mijn twee geliefde lezers (hallo mam!), te kunnen delen. Verder hoop ik mijn vetpercentage een klein beetje te verlagen. Ik zal dagelijks mijn ervaringen delen: misschien geef ik wel toe en rand ik op dag 1 toch een Domino’s aan. Of vergrijp ik me op dag 2 aan een kapsalon. Mijn ervaringen, de effecten van het vasten op mij en mijn succes of falen worden hier dagelijks in de avond gedeeld. Ik verwacht vandaag (14-3-2019 donderdag, dag 1) zonder problemen door te komen. Ik heb in het verleden al geëxperimenteerd met vasten met intervallen waarbij mijn langste vasttijd 22 uur is geweest. Ook is twee dagen vasten niet zo ontzettend lang. Er zijn mensen die zonder voorbereiding 3 dagen vasten, dus eigenlijk ben ik maar een watje. Maar wie weet, misschien zet ik zaterdag nog wel even door.

En dan de onsamenhangende disclaimer

Afsluitend kan ik het bovenstaande experiment aan niemand aanbevelen. Ook al lijkt onderzoek te suggereren dat vasten met intervallen geen invloed heeft op eetstoornissen⁴, ben ik niet geheel hiervan overtuigd. Anekdotisch, maar veel mensen voelen zich slap en futloos wanneer ze zo weinig/niets eten op delen van een dag (bijvoorbeeld het ontbijt overslaan tot 12:00). Toen ik in het verleden experimenteerde met intermittent fasting ervoer ik dit ook in het begin, maar na enige tijd past je lichaam zich aan op het nieuwe voedingspatroon. Om hier echter meteen in te duiken zonder enige voorbereiding zou ik niet aanraden. Bespreek een dergelijke verandering in je voedingspatroon altijd eerst met je dokter om er zeker(der) van te zijn dat je niet tegen onverwachte problemen aanloopt.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19793855
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17291990
  3. https://academic.oup.com/ajcn/article-abstract/108/5/933/5201451?redirectedFrom=fulltext
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25943396/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.