Twee dagen vasten: dag 1 – misere

Zoals in dit bericht beschreven, ga ik twee dagen vasten, waarvan een er nu bijna op zit (mijn bevindingen van dag 2 zijn in deze post te vinden). In deze post deel ik mijn ervaringen van vandaag. Het goede nieuws is dat ik nog geen pizza naar binnen geschoven heb. Het slechte nieuws is dat ik me elke minuut zo’n 10 keer afvraag wie zijn domme idee dit was. Het slechtste nieuws is dat het antwoord op die vraag: “mijn idee”, is. Ik kan niet eens iemand anders de schuld geven. Gloeiende, gloeiende.

Dag 1: donderdag 14-3-2019

9:30 De eerste gevoelens van een lege maag en trek komen opborrelen (gelukkig is dat het enige dat opborrelt). Dat begint goed. Ik heb echter nog niets gedronken dus misschien kan ik de trek verzuipen met een halve liter water.

10:00 Ik merk dat ik veel aan eten denk. Macaroni, avocado, alles passeert de revue. Ik verwacht dat deze gedachten in aantal alleen maar toe zullen nemen en dat het type voedsel alleen maar ongezonder gaat worden. Om te voorkomen dat ik zonder na te denken iets naar binnenwerk, heb ik op beide handen een reminder geschreven.

13:00 Mijn maag heeft voor de eerste keer geprotesteerd. Woest knorrend uitte hij zijn ongenoegen over het gebrek aan calorieën tot nu toe. Als hij eens wist wat hem nog te wachten staat…

14:00 Ik krijg regelmatig de aandrang om iets te pakken om op te knabbelen. Niet omdat ik honger heb, maar waarschijnlijk omdat ik mijn lichaam aangeleerd heb om regelmatig te eten. Wie is het tenslotte tegenwoordig gewend om langer dan 16 uur zonder eten te gaan.

16:00 Ik heb nog steeds niet echt honger. Wel besluipt me de gedachte af en toe (zo’n 10 keer per minuut) om gewoon ermee te kappen en me vol te proppen met iets vadsigs. Ik ben soms enigszins licht in mijn hoofd. Ik merk op deze manier wel dat het een tijd geleden is dat ik vasten met intervallen gedaan heb en dat mijn lichaam zelfs deze relatief korte tijd zonder eten, niet gewend is.

17:30 Ik heb zojuist mijn uur krachttraining gehad. Ik heb rug getraind en het ging verrassend goed. Ik heb dan ook niet met enorme gewichten lopen zwaaien (daar ben ik sowieso veel te slap voor), maar desondanks was ik niet ontevreden over hoe ik me voelde. Hierna heb ik nog drie kwartier gelopen.

18:30 Ik ben na het drinken van wat water, minder licht in mijn hoofd. Later dan tien uur ga ik het vanavond niet maken. Om half acht ben ik 24 uur aan het vasten. Ik zit bijna op de helft. Ik vrees echter dat morgen nog moeilijker wordt. Bizar eigenlijk dat iets simpels als een dag zonder eten voor dergelijk ongemak kan zorgen. Er zijn delen in de wereld waar dit heel normaal is. Ook vroeger was het niet vanzelfsprekend dat je iedere dag te eten kreeg. Dit experiment doet me hernieuwd respect voor eten krijgen.

22:00 Ik voel me vanaf 20:00 gek genoeg prima. Van 14:00 tot 18:00 was het even moeilijk, maar de afgelopen paar uren heb ik nergens last van. Geen honger, geen trek, niet futloos. Hopen dat het zo blijft. Slaap lekker.

Morgenavond komt de volgende update.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.