Dit is waarom je niet afvalt

Pinda’s zijn niet te vertrouwen

Twee ogenschijnlijk identieke boterhammen met pindakaas. Laat je echter niet bedriegen. Pinda’s zijn tenslotte berucht om hun onbetrouwbare aard. De pinda doet zich immers qua voedingswaarde voor als een noot, maar stiekem is het een peulvrucht!

Pindakaas is met zijn ongeveer 600 kilocalorieën/100 gram relatief rijk aan calorieën.

Denk erom, dit betekent níet dat pindakaas ongezond is! Grrr! Sterker nog, pindakaas van 100% (bij voorkeur biologische) pinda’s is naar mijn mening erg gezond! Meer over wat nou gezonde voeding is in deze post.

Dit betekent dat wanneer je slechts een relatief kleine hoeveelheid extra pindakaas op je boterham smeert, je toch al snel dekking moet zoeken voor de calorieënbom die nu op je bord ligt. In het bovenstaande voorbeeld is de rechter boterham met slechts 22 gram meer pindakaas besmeerd dan de linker boterham (de boterhammen hebben hetzelfde gewicht). Dit leidt echter tot een schrikbarend verschil van 132 kilocalorieën tussen beide boterhammen! Dit is voor de gemiddelde vrouw ongeveer 7% van haar dagelijkse calorische behoefte!

Ditzelfde principe geldt voor alle voedingsmiddelen met een hoge calorieëndichtheid (= een relatief hoog aantal calorieën/100 gram), zoals olie, noten, etc. Wanneer je doel afvallen of op gewicht blijven is, zijn dit producten waarbij je de hoeveelheden die je eet goed in de gaten moet houden.

Meten is weten

Het is erg leerzaam om regelmatig eten te wegen voordat je het opeet zodat je daadwerkelijk weet hoeveel calorieën er in je lichaam gaan. Het gebeurt namelijk vaak dat mensen willen afvallen en denken hypocalorisch te eten (ha, dat klonk slim. Hypocalorisch = minder eten dan je verbrandt), maar dit uiteindelijk niet doen. Een van de oorzaken hiervan kan zijn dat ze te grote porties nemen van producten die relatief veel calorieën bevatten. Groenten en fruit zijn producten waarbij je wat minder hoeft te letten op hoeveel je ervan eet omdat de calorieëndichtheid relatief laag is; meer hierover in deze post.

Control your vices, or they will control you

Tenslotte, sla nooit door bij het wegen van eten. Het kan geen kwaad om dit, afhankelijk van je doelen, af en toe enkele dagen te doen om wat meer feeling te krijgen bij wat je daadwerkelijk binnen krijgt. Laat het wegen jou echter nooit controleren. Je weegt je eten om inzicht te krijgen in hoe je lichaam reageert, kennis op te doen en gezonder te eten. Laat het nooit een obsessie worden; dit kan namelijk tot eetstoornissen leiden en dat is allesbehalve gezond. Wanneer je jezelf wat dit betreft niet vertrouwt, of een verleden hebt met eetstoornissen, laat de weegschaal dan lekker liggen voor receptjes zoals mijn overheerlijke wortelcake.

2 gedachten over “Dit is waarom je niet afvalt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.