Geef jij jezelf de middelvinger?

Overgewicht is een internationaal probleem dat steeds zwaarder op de samenleving drukt. Wereldwijd kijken miljoenen mensen in de spiegel en vragen zich af twee dingen af:

“Waar zijn in vredesnaam mijn tenen gebleven?” en “Wie kan ik hiervan de schuld geven?!”

Gelukkig zijn er genoeg mogelijke oorzaken om met de vinger naar te wijzen. Overgewicht zit tenslotte in de familie, dus daar zal het wel door komen! Of zou een langzaam metabolisme de boosdoener zijn? Wat ook niet meehelpt is dat die voedingsproducenten allemaal dikmakende troep in hun producten stoppen!

De snoodaard is echter veel dichterbij dan gedacht wordt. Door de gezellige dikkerd zélf, zijn vaak duizenden suboptimale beslissingen genomen.

Frisdrank of water?

Friet of salade?

De lift of de trap?

Met de auto of met de fiets?

Netflix of naar de sportschool?

Zoals in het artikel Verlies 30 kg vet zonder er iets voor te doen! te lezen is, is overgewicht vaak het resultaat van honderden, zo niet, duizenden kleine beslissingen. Niemand is van de ene op de andere dag een tientonner. Jouw beslissingen betreffende beweging en voeding kunnen jou dichterbij, of verder verwijderd van een goede gezondheid brengen.

Koorddansen
Om dit beter te begrijpen geef ik je hier de volgende vergelijking: stel je voor je dat je een koorddanser bent. Er is een strak, dun koord gespannen tussen twee flatgebouwen. Jij moet van het ene gebouw naar het andere gebouw zien te komen, via het koord.

Ga je dan, voordat je over het koord wandelt, eerst het touw half doorsnijden om het vervolgens in te smeren met vaseline? Doe je vervolgens rolschaatsen aan en vraag je halverwege de oversteek of er wat kettingzagen aangegooid kunnen worden, zodat je ermee kunt gaan jongleren terwijl je naar de overkant loopt? Nee, van zijn levensdagen niet! Je mompelt iets over dat je vergeten bent je kat te flossen en maakt dat je van die flat afkomt!

Ofwel, wanneer je al de hele dag op je werk zit, ga je dan ook nog elke dag na je werk de hele avond op de bank zitten onder het genot van 3 pizza’s? Nee! Je zorgt dat je op zijn minst regelmatig een stuk gaat wandelen of fietsen, en dat je op de meeste dagen een gezonde maaltijd klaarmaakt!

Duh
De eerder genoemde koorddansmetafoor is zo vanzelfsprekend wanneer hij op de bovenstaande manier gepresenteerd wordt. Toch kunnen verkeerde levensstijlkeuzes een net zo fatale afloop hebben als het resultaat van de bovenstaande koorddansende kettingzaagjongleur. Obesitas wordt tenslotte gelinked aan een groot aantal nare aandoeningen, zoals o.a. diabetes type 2 en kanker¹ ².

Voor elke beslissing die jij nu neemt, moet jouw toekomstige ik de rekening betalen. Zorg dat je jezelf niet de middelvinger geeft.

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4259868/
  2. https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMsr1606602

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.