Verrek! Trainen met een blessure?

Ik heb een spier in mijn nek geblesseerd (geen grappige opmerkingen omtrent de oorzaak s.v.p.). Gedurende de genezingstijd van die blessure, kreeg ik het ook voor elkaar om een tussenribspier te verrekken. De oorzaak van blessures is soms heel triviaal: het kan gebeuren dat je ineens wakker wordt met een stijve nek. Joost mag weten hoe je die “blessure” precies hebt opgelopen (Joost weet tenslotte alles, de vervelende betweter). Misschien heb je op een verkeerde manier gelegen. Of wanneer je in het bezit bent van een overlijdensrisicoverzekering, kan je partner ook in je slaap geprobeerd hebben om op creatieve wijze in een keer van de hypotheek af te zijn. Het punt is dat je een blessure of lichamelijk letsel nooit helemaal kunt voorkomen.

Zo ook in mijn geval. Ik zat met twee blessures, bijna tegelijkertijd. Boohoo. Ik wilde wel sporten. De stijve nek echter, voorkwam elke vorm van beweging dus was ik veroordeeld tot de bank en Netflix. Er zijn ergere vonnissen.

Nee! Niet ophangen! Niet ophangen!

Die verrekte tussenribspier stond mij daarentegen wel toe om te fietsen en te lopen (shit!). Vanaf het moment dat mijn stijve nek genezen was, had ik dus geen excuus meer om op de bank te blijven hangen. Dus, onder luid protest van mijn kwabben, loop of fiets ik nu dagelijks drie kwartier. Ik heb ook gemerkt dat ik armen licht kan trainen (klik hier voor de beste biceps- en tricepsoefeningen) en enkele buikspieroefeningen kan doen.

De moraal van het verhaal
… Is dat je moet proberen te doen wat je kunt, ook al heb je een blessure. Een blessure is namelijk al snel een smoes om overal mee te stoppen: “het ging zo goed, maar sinds ik mijn werkklier verrekt heb doet het pijn om te squatten, dus ben ik er maar helemaal mee opgehouden.” De meeste blessures stellen je in staat om nog íets van beweging te doen, zonder dat het pijn doet. Dit is het criterium dat ik gebruik om te bepalen of ik een beweging wel of niet kan doen. Wanneer het pijn doet, doe ik de beweging niet, en probeer ik andere dingen te doen. Bespreek beweging tijdens een blessure altijd vooraf met je dokter en/of fysiotherapeut. Misschien zijn bepaalde bewegingen die jij veilig acht toch minder veilig voor je genezing dan jij denkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.