1 Tip om goede voornemens voor 2019 vol te houden

Het nieuwe jaar lonkt en met een nieuw jaar komen nieuwe, goede voornemens. Met nieuwe, goede voornemens komt het niet volhouden van deze goede voornemens.

Goede voornemens voor het nieuwe jaar hebben (waarschijnlijk terecht) een slechte naam gekregen. Het overgrote deel van de goede voornemens verdwijnt na een week van het nieuwe jaar tenslotte alweer in de prullenbak. Ik heb gemengde gevoelens over goede voornemens bij een jaarwisseling. Aan de ene kant vind ik dat er direct actie ondernomen moet worden wanneer er iets is in je leven dat je niet bevalt. Parkeert je buurman zijn auto altijd voor jouw uitrit? Schaf morgen nog een monstertruck aan! Waarom zou je wachten tot de wisseling van het jaar met het verbeteren van jezelf of je situatie?

Choose your destiny

Aan de andere kant kan het geen kwaad om de wisseling van het jaar aan te grijpen om terug te kijken op je lange-termijn-doelen. Ook is dit een mooi moment om nieuwe doelen voor de lange, of korte termijn in de vorm van goede voornemens op te stellen. Wat hierbij helpt is om jezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Voor welk deel van je leven is dit doel?
  2. Wat is het doel op de lange termijn?
  3. Welke kleine stap kan ik op korte termijn maken om het lange-termijn-doel te bereiken?
  4. Waarom is hippopotomonstrosesquippedaliofobie (angst voor lange woorden)  35 letters lang?!

Stel dat je momenteel geen pull ups kunt doen en je wilt tegen het einde van 2019 één pull up kunnen doen. Door de bovenstaande vragen te beantwoorden (schematisch weergegeven hieronder) heb je een leidraad die helpt om je doel te bereiken. (Nu we het toch over pull ups hebben… Zie deze link voor een bijbehorend stappenplan om je eerste pull up te doen)

Deel/rol Doel december 2019 Doel februari 2019
Lichaam & gezondheid 1 Pull up kunnen uitvoeren 5 Negatieve herhalingen van 4 seconden per herhaling uit kunnen voeren

Het is februari, en nu?

Wanneer het februari is, pas je het doel voor de korte termijn aan op basis van je resultaten en formuleer je een nieuw korte-termijn-doel dat jou weer een stapje dichterbij je lange-termijn-doel (ofwel, je goede voornemen) brengt. Een doel op zo’n manier in kleine stukjes hakken maakt het behapbaar. Hierdoor zul je minder snel opgeven. Iedere keer wanneer je weer een korte-termijn-doel af kunt vinken, zul je gemotiveerd zijn om de volgende uitdaging te tackelen.

Ik heb mijn doel voor de korte termijn niet behaald 🙁

Je wordt nu gedwongen om “The Titanic” opnieuw te kijken. … Sommige straffen zijn tè wreed… Maak je geen zorgen! Verplaats de einddatum van je korte-termijn-doel en doe wederom je best dit te halen. Verplaats desnoods de einddatum van je einddoel wanneer dit nodig blijkt. Probeer ook altijd de benodigde tijd om je doel te behalen ruim in te schatten zodat eventuele onverwachte situaties je planning zo min mogelijk in de war gooien.

En tenslotte, beter vroeg dan nooit…

Alvast een gelukkig 2019!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.