Wat is gezond eten?

Groente probeert je te vermoorden.

Geloof je me niet? Lees en huiver: er worden tegenwoordig in Europa nog steeds illegale bestrijdingsmiddelen en pesticidencocktails gevonden op groenten en fruit¹. Om het allemaal nog rooskleuriger te maken: het aantal groenten en fruit dat vervuild is met pesticiden stijgt de afgelopen jaren. Dit is een goede introductie op datgene waar ik het over wil hebben in deze post:

Wat is gezond eten?

Gezond eten wordt naar mijn mening te vaak gedefinieerd als eten met een laag aantal calorieën per 100 gram. Dit is niet de definitie die ik hanteer. Gezond eten betekent volgens mijn definitie het volgende: eten dat je geestelijke en lichamelijke toestand bevordert. Noten bevatten bijvoorbeeld relatief veel calorieën maar zijn een uitstekende bron van vezels, vitaminen, mineralen en vetten. Ik vind noten hierom gezond. Een krop sla die druipt van de pesticiden daarentegen, bevat relatief weinig calorieën, maar is niet meer gezond te noemen. Dit is onderdeel van de reden waarom het niet juist is om calorieëndichtheid te hanteren als maatstaf voor hoe gezond een product is.

Een ander belangrijk onderdeel…

… Is de hoeveelheid die geconsumeerd wordt. Water zal door bijna iedereen het stempel “gezond” krijgen. Wanneer je echter te veel water binnenkrijgt, kan dit leiden tot watervergiftiging (“verzuipen”, in de volksmond). Watervergiftiging komt neer op een verlaagde concentratie van zouten, zoals natrium, en andere stoffen in het bloed. Osmose zorgt er vervolgens voor dat de druk in je cellen hoger wordt waardoor je tenslotte uit elkaar spat en iedereen jouw stukjes van de muur mag krabben! Cool! wat kan leiden tot een zwelling van je hersenen, in het zeldzame geval dat je hiervan in bezit bent.

Dieren willen je ook dood hebben

Wanneer dieren veel planten eten die vervuild zijn met pesticiden, kunnen deze pesticiden zich concentreren in de dieren². Dit houdt in dat je door vlees te eten, een hogere concentratie pesticiden binnen kan krijgen. Verder kunnen er hormonen aan dieren toegediend zijn om ervoor te zorgen dat ze meer vlees produceren. Dit kan jouw hormoonhuishouding verstoren wanneer je een stuk vlees van zo’n dier eet³.

Beoordeel of voedsel gezond is m.b.v.

… De volgende criteria:

 • De hoeveelheid pesticiden, hormonen, antibiotica, etc. die (naar alle waarschijnlijkheid, zeker weten doe je het niet tenzij je je eigen eten verbouwt) op het product zitten.
 • De hoeveelheid die je wilt eten van het product. Noten zijn naar mijn mening gezond. Wanneer je echter dagelijks 1 kilo noten naar binnen werkt, zul je snel gaan lijden aan overgewicht, wat allerlei gezondheidsproblemen met zich meebrengt.
 • De bewerking van het product: komt het rechtstreeks van een boer van het land of heeft het allerlei bewerkingen ondergaan waar de voedingswaarde van het product onder geleden heeft?
 • De hoeveelheid vezels die het product bevat. Heb geen schijt aan vezels.
 • De voedingswaarde van het product: bevat het product per 100 gram 90 gram snelle/simpele suikers zonder enige micronutriënten (vitamines, mineralen e.d.)? Bekijk dan op basis van jouw activiteitsniveau en je doelen of dit product in een bepaalde hoeveelheid binnen jouw voedingsplan past. Je hebt echter ook eiwitten en vetten nodig, dus neem dit mee in je beoordeling. Wat koolhydraten betreft moet de voorkeur voor het grootste deel van je voedingsschema uitgaan naar langzame/complexe koolhydraten.
 • De hoeveelheid vitamines, mineralen en spoorelementen die een product bevat.
 • De hoeveelheid transvet in het product. Het is momenteel helaas niet verplicht de hoeveelheid transvetten te vermelden op de verpakking van een product. Transvet komt echter voornamelijk voor in producten die bewerkt zijn.
 • De hoeveelheid zware metalen in een product. Tonijn bevat bijvoorbeeld relatief veel kwik. Koop daarom nooit te veel tonijn of liedjes van Metallica.
 • Een beetje flauw, maar de hoeveelheid zout in een product is van belang. Er wordt door het voedingscentrum aangeraden niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Te veel zout eten kan leiden tot o.a. hart- en vaatziekten.
 • Bevat het product essentiële vetzuren/aminozuren?
 • De hoeveelheid kankerverwekkende stoffen in een product. Aangebrand voedsel kan bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn.
 • Is het product genetisch gemodificeerd? De lange termijn effecten van genetisch gemodificeerd voedsel op mensen zijn onbekend. Naar mijn mening kun je om deze reden dit type voedsel beter vermijden.

1. https://www.duurzaamnieuws.nl/steeds-meer-bestrijdingsmiddelen-in-voedsel/

2. https://play.google.com/store/books/details?id=X2RIavkTbYYC&rdid=book-X2RIavkTbYYC&rdot=1

3. https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/safety/docs/cs_meat_hormone-out21_en.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.