De makkelijkste manier om groente te eten

Tl;dr

  • De makkelijkste manier van groenten eten, is door ze niet te eten. Maar te drinken.

Op dit blog is al geregeld het belang van het eten van groente voorbij gekomen (zie bijvoorbeeld deze post over hoe groente je kan helpen om af te vallen). Ook de wetenschap is het voor de verandering ergens over eens: groente is goed voor je. Consumptie van voldoende groente en fruit helpt met het minimaliseren van allerlei problemen zoals hart- en vaatziekten, overgewicht, bepaalde oogziekten en ga zo maar door¹. Desondanks gaat er vaak een rilling van walging door de gelederen, wanneer het woord “groente” valt. Helemaal onterecht is dit niet. Er zijn maar weinig groenten die ik, zonder toevoegingen, rauw of gekookt echt lekker vind. En dit terwijl ik geen moeilijke eter ben. Iedere medewerker bij McDonalds zal dit beamen. Om groente niet te laten smaken als 5 maanden gerijpte voetschimmel, helpt het te experimenteren met verschillende soorten van bereiding. Het wokken van groenten kan erg lekker zijn (zie deze post voor een wok recept met groente). Ook een combinatie met een of andere smaakmaker, zoals gekruide tofu, vis of vlees kan groente verdraagbaar, of zelfs lekker maken. Toch kosten deze vormen van bereiding allemaal tijd en moeite. Bah. Na wat nadenken ben ik tot het volgende inzicht gekomen:

De makkelijkste manier van groenten eten, is door ze niet te eten. Maar te drinken. In een smoothie.

Ik weet wat je denkt. Toen ik voor het eerst hoorde dat iemand groente in haar smoothie deed… Voor dergelijke dingen werd je in de Middeleeuwen op de brandstapel gegooid. Maar, ook al doen de tafelmanieren van menig persoon in je nabije omgeving misschien het tegengestelde denken, het zijn de Middeleeuwen niet meer! Wanneer je een goede combinatie van fruit en groenten in je smoothie gebruikt, merk je niets van de groenten in je smoothie. En omdat je iets vloeibaars veel sneller wegwerkt dan vast voedsel, kun je in een korte tijd en op een makkelijke en lekkere manier je groenten binnenkrijgen! De truc is om de smaak van de groente zo veel mogelijk te verbloemen met fruit of iets vergelijkbaars. Een van mijn favoriete recepten voor een groene smoothie bestaat uit de volgende ingrediënten:

Ingrediënten

  • 125 gram bevroren mango
  • 1 bevroren banaan
  • 75 gram wortel
  • 75 gram ongekookte spinazie/boerenkool/selderij
  • 50 ml water/melk

Spinazie is naar mijn mening de beste start wanneer je begint met het toevoegen van groente aan je smoothies. Ik vind een smoothie met boerenkool zoals op de bovenstaande foto ook erg lekker, maar boerenkool heeft een minder neutrale smaak dan spinazie en zal daarom niet meteen bij iedereen in de smaak vallen.

Stappenplan

1. Was de boerenkool en de wortel goed af. Als ik af en toe de berichten over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de groente- en fruitteelt lees,  denk ik wel eens dat elke teler tegenwoordig het probleem van de overbevolking voor wil zijn.

2. Breek de groenten en het fruit in hapklare blokken in de blender wanneer je een kleinere blender gebruikt. Dit voorkomt dat er stukken vast komen te zitten bovenin waardoor de messen er niet bij kunnen komen. Haal altijd eerst de stekker eruit voordat je met je handen ook maar in de buurt van de messen in de blender komt omdat er bijvoorbeeld iets vast zit. Gehakt kun je tenslotte ook bij de slager halen.

3. Zet de blender aan en maal het geheel aan stukken! Wanneer de kleur van het mengsel een mooie homogene, gifgroene kleur heeft, is het klaar voor consumptie.

Wanneer je een keer geen zin hebt om groente op de traditionele manier klaar te maken, kan een groene smoothie uitkomst bieden! Deze smoothie is ongeveer een halve liter, bevat 375 gram aan groenten en fruit (waarvan meer dan de helft groenten) en bevat slechts 250 kilocalorieën! Deze groene smoothie vult ook behoorlijk zodat je niet kort na consumptie alweer trek krijgt. Probeer het eens en laat me weten of het voor herhaling vatbaar was!

1. https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-012-0380-y

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.