Is friet gezond?

Tl;dr

  • Wanneer aardappels gefrituurd worden ontsnapt er vocht uit de aardappels; dit verhoogt de calorieëndichtheid.
  • Wanneer aardappels gefrituurd worden nemen ze olie (vet) op. Ook dit verhoogt het aantal calorieën per 100 gram.

Het schijnt dat er een oorlog gaande is in Afrietka (geen zorgen, het niveau gaat nog stijgen… Waarschijnlijk…). Er is namelijk een groep mensen die vindt dat gefrituurde stukjes aardappels “friet” heten, maar er is ook een groep mensen die vindt dat de juiste naam hiervoor “patat” is. Dat dit nog niet geleid heeft tot een (patatje. Ik kon het niet laten) oorlog van globale omvang is mij een raadsel; we hebben elkaar tenslotte om mindere belangrijke redenen de hersens ingeslagen.

Dat is echter niet waar het om gaat in dit bericht. Ik wil de volgende vraag beantwoorden: “waarom bevat friet zo veel meer calorieën dan gekookte aardappels?”

Even een intermezzo om op de preekstoel te gaan zitten. Voor veel mensen is de bovenstaande vraag synoniem met “is friet gezond?” (of “is patat gezond?”). Met het woord “gezond” wordt dan meestal bedoeld hoeveel calorieën een bepaald soort voedsel bevat. Met het oog op deze publieke interpretatie van het woord “gezond”, heb ook ik gekozen om me hieraan in de titel van dit artikel schuldig te maken. Hiervoor heb mezelf al spreekwoordelijk gekastijd met 30 burpees. Echter, de hoeveelheid calorieën die voedsel bevat bepaalt niet hoe gezond voedsel is! Ik ga hier in een latere blogpost verder op in. 

Hier waren we: “waarom bevat friet zo veel meer calorieën dan gekookte aardappels?” Hebben we eindelijk met zijn allen een groente gevonden die we lekker vinden, moet dit zo nodig weer een calorieënbom zijn! Friet bevat tenslotte ~vier keer zo veel calorieën als gekookte aardappels!

Niet alleen het aantal calorieën is hoger in friet, ook de hoeveelheid vet, koolhydraten, eiwitten en vezels is groter. Hoe is dit #$%#^mogelijk?! Ik leg het uit:

  1. Een aardappel bevat meer dan 76% water. Wanneer je deze aardappel in heet vet van 160 tot 190°C gooit (= frituren), verdampt er water uit de aardappel. Als gevolg hiervan, wordt de calorieën- en macronutriëntdichtheid  van de aardappel verhoogd. (Macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten en vetten)
  2. Wanneer de aardappel ondergedompeld wordt in vet, neemt deze vet op. Dit is de grootste reden dat er in gekookte aardappels 0,1 gram vet zit en in friet 16,0 gram vet. Vet bevat per gram ongeveer 9 kilocalorieën, dus elke gram vet die een aardappel opzuigt tikt flink aan.

De moraal van het verhaal is niet dat je nooit friet mag eten. Afhankelijk van hoe friet klaargemaakt wordt kan het zelfs relatief gezond zijn. De moraal van het verhaal is bewustwording van wat frituren met eten doet. Nu je weet wat er gebeurt wanneer je voedsel frituurt, kun je op basis van jouw doel en voedingsplan, gefundeerde beslissingen maken. Bijvoorbeeld: het is mijn doel om op gewicht te blijven, ik heb vandaag nog weinig gegeten dus eet ik vanavond een portie gefrituurd eten die in mijn voedingsplan past. Tenslotte is er ook nog altijd de oven of de wannabe oven, de airfryer, voor een caloriearmer alternatief voor gefrituurd eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.