Uit eten en afvallen

Tl;dr

 • Drink alleen water
 • Laat het brood staan
 • Begin met een salade zonder dressing
 • Laat groente zonder saus de basis van je hoofdgerecht zijn
 • Bestel geen dessert

Hoe zorg je ervoor dat je dieetplannen (en broeken) niet ontploffen wanneer je naar een restaurant gaat? Kun je uit eten en toch afvallen?

Uit eten kan een van de drempels zijn die je tegenkomt op je weg naar een gezonde levensstijl. Een andere drempel is in welke vriezerlade je nou in vredesnaam die #$%^&&#$ bevroren mango had gelaten.

Wanneer je je aan een bepaald voedingsplan wil houden kun je een restaurantbezoek op drie manieren aanpakken:

 1. Je drinkt zelf alleen water, eet niets, en stelt aan de lopende band vragen aan je etende tafelgenoten over hun gewicht. (Hilarisch, maar slecht voor je gezondheid. Je tafelgenoten zullen je binnen tien minuten verzopen hebben in de uiensoep)
 2. Je neemt een “f*ck it”-attitude en bestelt de gehele menukaart. Geld moet rollen. Jij ook overigens.
 3. Je houdt je ook in het restaurant aan je voedingsplan. Zzz.

Er valt wat te zeggen voor een gematigde versie van optie 2. Wanneer je het overgrote deel van de tijd een verstandig en gezond voedings- en bewegingsplan handhaaft, kan het geen kwaad om af en toe eens wat meer te eten dan je nodig hebt. Wanneer je echter zonder uitzondering strikt wilt zijn met je voeding, is optie 3 prima haalbaar. In tegenstelling tot wat er over het algemeen gedacht wordt, is het goed mogelijk om caloriearm en gezond uit te eten.

Ik eet gemiddeld ongeveer eens per maand in een restaurant. Wanneer het behouden of verlagen van mijn vetpercentage op dat moment een prioriteit is, heb ik een bepaalde strategie wat het bestellen van eten betreft. Deze strategie bestaat uit enkele punten:

 • Ik drink alleen water. Caloriearme dranken zijn ook een optie. Om je eerder verzadigd te laten voelen helpt het om, voordat je begint met eten, al minimaal een groot glas water gedronken te hebben.
 • Ik laat het brood meteen weghalen. Wanneer je honger hebt zul je snel het hele broodmandje + boter verorberen en heb je al een bom calorieën binnen nog voordat je aan de soep/salade begonnen bent.
 • Ik begin altijd met een grote salade met een eiwitbron zonder dressing of olie. Ieeelllll zonder dressing?! Ja, zonder dressing! Om je salade toch op smaak te krijgen, bestel je een salade met een kruidige eiwitbron: zalm of tonijn sashimi, gekruide tofu- of biefblokjes, etc.
 • De tweede gang bestaat uit soep.
 • De derde gang is meestal vette vis zoals zalm. Ik bestel bij deze gang extra gestoomde of gekookte groenten zonder sauzen of kaas.
 • Als dessert is een fruitsalade een prima optie. Meestal zit ik rond deze tijd echter al propvol, dus om te voorkomen dat er stukjes “mij” van de muren afgekrabt moeten worden, bestel ik vaak niets meer.

Als lunch heb ik bijvoorbeeld laatst het volgende besteld bij een Van Der Toekan Van Der Valk restaurant:

Salade met tonijn. Geen tonijn uit blik, want alleen van die lucht komen mijn ingewanden al in opstand.

Uiensoep. Ondanks dat de soep lekker was, had ik hier de volgende dag spijt van, want ik was mezelf behoorlijk aan het vergassen in de auto. Scheten zijn net als rekeningen: het is niet leuk als je ze niet kunt delen met andere mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.