Wat is het Pioppi dieet?

Wat is het Pioppi dieet? Het Pioppi dieet is een boek geschreven door Aseem Malhotra. Het is momenteel een van de meest verkochte boeken in Nederland. Het is feitelijk een samenvatting van de levensstijl van inwoners van Pioppi, een klein dorpje in Italië ten zuiden van Napels. De onderstaande afbeelding is bedoeld om je aandacht erbij te houden.

De richtlijnen van het Pioppi dieet zijn grofweg samen te vatten als een “low carb mediterraan dieet”. Het Pioppi dieet bevat relatief weinig koolhydraten. Dit is opvallend, want het voedingspatroon van de gemiddelde Italiaan is vaak een grote koolhydratenbom. Pasta is tenslotte niet weg te denken uit de Italiaanse keuken. Mijn bloedsuiker steeg al toen ik Pioppi opzocht in Google Maps. Ook toen er in De Dokters van Morgen twee oude besjes uit Pioppi geïnterviewd werden over hun eetgewoontes, gaven zij op minuut 41:17 in het filmpje het volgende commentaar: “Pasta met bonen, pasta met kikkererwten, pasta met aardappels en het belangrijkste zijn de groenten.” Dit zijn, op de groenten na, allemaal relatief koolhydraatrijke producten. Een steekproefgrootte van n=2 is statistisch representatief en wetenschappelijk relevant (klik hier voor een sarcasme detector) dus dit maakt de koolhydraatpolitie in het boek “Het Pioppi dieet” merkwaardig. Maar wat is het Pioppi dieet nu eigenlijk? Laten we kijken naar enkele voedingsrichtlijnen van het Pioppi dieet:

 • Bij voorkeur vette vis (zalm, makreel, haring, etc.)
 • Noten in beperkte mate
 • Olijfolie extra vierge
 • Pure chocolade in beperkte mate
 • Onbewerkte vleesproducten in beperkte mate
 • Eieren
 • Volle melkproducten (volle yoghurt, roomboter, etc.)
 • Fruit (liever bessen en dergelijke dan een banaan)
 • Groente (broccoli, bloemkool, courgette, aubergine, etc.)
 • Kruiden en specerijen (knoflook, gember, basilicum, oregano, etc.)
 • Water, koffie, thee en af en toe rode wijn

In de bovenstaande lijst zijn enkele dingen die opvallen:

 1. Waar is de pizza?
 2. Het Pioppi dieet is rijk aan vetten. Zowel verzadigde vetten zoals in volle melkproducten als onverzadigde vetten zoals in vette vis.
 3. Het Pioppi dieet is arm aan koolhydraten. Het enige relatief koolhydraatrijke product dat gegeten wordt, is fruit.
 4. In het Pioppi dieet zit praktisch geen voedsel dat in een fabriek bewerkt werd.
 5. WAAR IS DE PIZZA?! Een dieet uit een dorpje in Italië in de buurt van Napels zonder pizza?! Serieus?! Dat is als een omkleedkabine in de sportschool zonder naakte, oude mannetjes en over de grond slepende extremiteiten. Het bestáát gewoon niet!

Verder worden in het boek o.a. de afwezigheid van stress, de aanwezigheid van voldoende beweging op een relatief lage intensiteit en het eenmaal per week vasten met intervallen genoemd als belangrijke oorzaken voor de goede gezondheid van de inboorlingen van Pioppi.

Persoonlijk denk ik dat het voedingspatroon van het Pioppi dieet een enorme verbetering is op wat de gemiddelde Nederlander eet. In tegenstelling tot de schrijver van het boek echter, ben ik niet zo bang van complexe koolhydraten zoals aardappels of zilvervliesrijst. Verder voelt het alsof iemand alsof iemand gaten in een schaal heeft geprikt en nu vol enthousiasme schreeuwt: “Kijk eens! Nu kunnen we water scheiden van groenten!” Leuk idee, maar de vergiet bestaat al lang. De positieve effecten van het mediterrane dieet op de gezondheid zijn tenslotte al decennia bekend¹².

1. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1200303

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17563030

2 gedachten over “Wat is het Pioppi dieet?”

  1. Bedankt Stefanie, jij bent nummer 5 die gereageerd heeft op mijn blog. Dat betekent dat ik grootse dingen van jou verwacht in de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.