5 Lifehacks om moeiteloos slank te worden (en te blijven!)

In de vorige post hebben we onze vraatzucht onder de loep genomen. We zijn erachter gekomen dat het een kwaadaardig mormel is, wiens sluwheid alleen geëvenaard wordt door zijn corpulentie; hij verstopt zich als een wolf in schaapskleren achter het vertederende eufemisme, “de lekkere trek”. Maar wij herkennen dit monster voor wat het is. Om hem te verslaan moeten we net zo listig zijn als hij is. Hierom heb ik een lijst met 5 lifehacks opgesteld die je in staat stellen om je gulzigheid te slim af te zijn:

  1. Creëer ruimte tussen prikkel en respons. 95% Van onze acties, beslissingen, emoties en gedrag zijn onbewust¹. Voordat je een actie onderneemt, is er vaak een prikkel die deze actie uitlokt: je hebt ergens jeuk (prikkel) om vervolgens op die plek te krabben (respons). Het overgrote deel van die acties gebeurt zonder dat je hierbij nadenkt, en dat is maar goed ook. Stel dat je elke keer nadat je wakker wordt bewust moest nadenken over hoe je uit bed moet komen: ik lig op mijn rug. Ik moet eerst mezelf draaien. Vervolgens moet mijn rechterbeen uit bed. Daarna mijn linkerbeen. Etc. Je ziet hoe moeilijk je leven zou zijn wanneer je over alles bewust na zou moeten denken. Het is echter een tweesnijdend zwaard. Ditzelfde principe geldt namelijk voor “de lekkere trek”. Vaak is er een prikkel die de oorzaak is van deze lekkere trek. In plaats van meteen een zak chips te gaan halen (de ingesleten, onmiddellijke reactie op deze prikkel), creëer je ruimte tussen prikkel en respons. Gebruik die ruimte om de ingesleten reactie te vervangen door iets wat jouw doelen beter dient. Wanneer je doel afvallen is, vervang dan de reactie van het halen van de zak chips door het halen van een zak wortelen, een stukje lopen of je buurman te vertellen over je ingegroeide teennagels. Tenslotte kan het de moeite lonen om uit te vinden wat de oorzaak van een prikkel is. Een simpel voorbeeld hiervan: wanneer je merkt dat je elke keer wanneer je op de bank ploft om TV te gaan kijken trek krijgt in saté-chips, kun je de prikkel vermijden door minder TV te kijken.
  2. Drink (bijna alleen maar) water. Water bevat geen calorieën. Het drinken van calorieën is een van de manieren om ongemerkt, structureel meer calorieën binnen te krijgen dan je denkt. Je hebt tenslotte binnen de kortste keren een glas chocolademelk leeg. Een klein glas chocolademelk bevat al snel 200 kcal. Dit is bijna 1/10 is van de energiebehoefte van de gemiddelde man! Wanneer de neutrale smaak van water gaat vervelen, zijn er verschillende manieren om water wat spannender te maken: een schijfje citroen, thee, een supersoaker, water drinken tijdens “The Exorcist“, en ga zo maar door.
  3. Eet veel groenten en fruit bij je maaltijden. De meeste groenten en fruit bevatten maar enkele tientallen kcal per 100 gram. Dat betekent dat je hiervan een grote hoeveelheid kunt eten zonder dat je veel calorieën binnenkrijgt. Zo heb je, ondanks dat je relatief weinig calorieën binnenkrijgt, toch geen honger. Verder hebben groenten en fruit het voordeel dat ze relatief veel micronutriënten bevatten (vitaminen, mineralen en spoorelementen) die jou helpen gezond te blijven.
  4. Meal prep. “Meal prep” is het ver van te voren prepareren van je maaltijden en een van mijn favoriete lifehacks. Het is ideaal voor luie varkens mensen die efficiëntie nastreven, omdat het je veel tijd scheelt: je kookt in plaats van elke dag, een keer in de zoveel tijd. Een concreet voorbeeld van meal prep is het volgende: je maakt in het weekend een enorme pan met erwtensoep klaar. In het simpelste geval kun je deze pan in de koelkast zetten en hier enkele dagen van eten. Wanneer het echter een te grote hoeveelheid is om in enkele dagen op te eten, of de erwtensoep komt je na twee dagen je neus uit, kun je er ook voor kiezen om een deel in te vriezen. Het van tevoren klaarmaken van vastgestelde porties voorkomt dat je meer eet dan je graag zou willen. Stel dat je in een weekend een pan erwtensoep maakt waar je 20 porties uit kunt halen; drie porties zet je in de koelkast voor de komende drie dagen, de overige porties verdeel je over 17 bakjes. Die 17 bakjes vries je in. Het volgende weekend maak je een pan curry waar je 10 porties uit kunt halen. Ook deze verdeel je volgens de zojuist genoemde methode. Wanneer je dit enkele weken volhoudt, kun je bijna elke dag van de week een andere maaltijd eten zonder dat je iedere dag hoeft te koken. Je haalt simpelweg de dag van tevoren een bakje met een maaltijd die je de afgelopen maanden in een weekend klaargemaakt hebt uit de vriezer. De juiste portiegrootte voor jou is afhankelijk van je doelen en je calorische behoefte.
  5. Een cheatmeal. Wanneer je al een tijd gezond eet en/of een dagelijkse calorierestrictie handhaaft, krijg je steeds vaker zin in een of andere calorieënbom. De lekkere trek zal steeds harder in je oor gaan schreeuwen om jou toch een duik te laten nemen in een slagroombad. Om een enorme, ongeplande vreetbui af te wenden, kan het helpen om af en toe een geplande “cheatmeal” te hebben. Een cheatmeal bestaat uit eten waar jij al nachten van droomt: een pizza Hawaï (al was het alleen maar om de Italië-puristen te ergeren) of cookie dough ijs. Let er hierbij wel op dat je geen te grote portie pakt en er alsnog een enorme vreetbui van maakt. Ik heb in het verleden geregeld een cheatmeal van slechts één magnum gepland, om vervolgens de gehele doos te verslinden.

Heb je vragen of opmerkingen? Plaats ze in de comments hieronder.

Wil je nog meer lifehacks om af te vallen of op gewicht te blijven? Schrijf je dan in! Je ontvangt dan 7 extra lifehacks om af te vallen en je gewenste gewicht te behouden! Ook wordt je elke keer op de hoogte gebracht wanneer er een nieuw bericht is.

Bespreek tenslotte geplande veranderingen in je voeding altijd eerst met je huisarts voordat je ze doorvoert. Misschien heb je allergieën of intoleranties waar je zelf niet van af weet.

1. http://www.auburn.edu/~mitrege/ENGL2210/USNWR-mind.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.