Food fight: chocolade vs sla

Soms wil je gewoon met eten gooien. Pak de dichtstbijzijnde frieten en gooi die tegen je overbuurman. Ontwijk nu de aangevreten kroket die je als wraak naar je hoofd krijgt. Vervolgens… Stop! Dit is niet het type food fight waar we het over gaan hebben. Zet die fles mayonaise weer terug op tafel!

Dit artikel gaat dan wel over een food fight, maar deze strijd speelt zich af in je verteringssysteem. Dit gevecht is van groente tot chocola, waarbij beide strijders hun beste blaadje voorzetten. We gaan kijken naar hoeveel je mag eten van chocolade ten opzichte van ijsbergsla wanneer je je aan een bepaald calorieënbudget moet houden.

Stel je hebt een budget van 2.000 kilocalorieën. Het is avond en je hebt al voor 1.900 kilocalorieën aan eten naar binnen gewerkt. Je bent een vervelende pietje precies erg secuur en wilt daarom per se iets eten wat precies 100 kilocalorieën heeft om aan de 2.000 kilocalorieën te komen. Je zit te twijfelen tussen ijsbergsla en chocolade.

Tot zover de geloofwaardigheid van dit verhaal. Wanneer de keuze chocolade of ijsbergsla is kan er nooit sprake zijn van twijfel. 

Je vraagt je de volgende dingen af:

  1. Hoe zouden 100 kilocalorieën aan chocolade eruit zien?
  2. Hoe zouden 100 kilocalorieën aan ijsbergsla eruit zien?
  3. Waarom heet drijfzand “drijfzand”, als je erin zinkt?

Op de eerste twee vragen heb ik het antwoord. Uitgaande van ongeveer 543 kilocalorieën/100 gram voor pure chocolade en ongeveer 14 kilocalorieën/100 gram voor ijsbergsla kom je op de volgende getallen uit: 18 gram chocolade en 721 gram ijsbergsla! Kortom, om aan je laatste 100 kilocalorieën voor die dag te komen kun je dus ofwel een blokje chocolade van 18 gram eten, ofwel een krop ijsbergsla van 721 gram naar binnen persen. Je kunt van ijsbergsla dus 40 keer (!!!!) zo veel eten als van pure chocolade!

       

Allereerst, hoe komt dit? Hoe kunnen we dit gigantische verschil verklaren? Eigenlijk is het heel simpel: ijsbergsla is nogal een heilig boontje wat energie-inhoud betreft; ijsbergsla bestaat voor meer dan 95% uit water. Pure chocolade zit aan de andere kant van het spectrum en bestaat voor slechts 10% uit water. Dit is een groot deel van de reden voor het enorme verschil aan energie-inhoud.

Leuk weetje, maar wat kunnen we met de bovenstaande kennis? Dat zal ik je vertellen: met deze kennis kunnen we geïnformeerde beslissingen maken. Een klein blokje chocolade gaat onze honger niet stillen. Een volledige krop sla daarentegen… Wanneer het doel dus is om een kleine hoeveelheid energie binnen te krijgen zonder hongerig te zijn, is het beter om de basis van die maaltijd uit groenten te laten bestaan vanwege de lage energiedichtheid van groenten. Hetzelfde principe wordt genoemd in het volgende artikel: Verlies 30 kg vet zonder er iets voor te doen!

Tenslotte is het van wezenlijk belang een food fight niet te beginnen met friet, maar met iets plakkerigs zoals mayonaise. Dit zodat alles wat je hierna gooit beter blijft plakken en het algemene gevoel van ontevredenheid en walging van je tafelaartsvijand groter is. Toon geen genade.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.