Dames: doe je eerste pull up

Ik hoor het mezelf nog zeggen: “Nee, dat kan ik nooit”!

Drie jaar geleden was mijn vriend me aan het pushen om pull ups te leren (net zoals hij me nu dwingt om dit blogbericht te schrijven voor jullie). Nu denken jullie: ”jeetje drie jaar, dat is wel erg lang om een pull up te leren”.

Vrees niet, binnen een paar maanden had ik mijn eerste pull up al gedaan. Nu, drie jaren later, kan ik er op goede dagen zes.  Hier ga ik je vertellen hoe me dat gelukt is:

Even tussendoor: ik ben de “Daily Weight Loss Podcast” begonnen waarbij ik je door middel van dagelijkse motivatie en informatie help je persoonlijke fitness- en gezondheidsdoelen te behalen (zoals het doen van pull ups!). Volg deze link voor een voorproefje op Spotify. De episode die je vindt via de link helpt je met het opstellen van je doelen en het creëren van de gewoontes die je daadwerkelijk dagelijks een stapje dichterbij brengen. Hoe vaak belanden onze goede voornemens tenslotte niet in de prullenbak. Vanaf vandaag niet meer!

Ten eerste ben ik begonnen met negatieve herhalingen te doen. Een pull up bestaat uit twee bewegingen. Positief (de beweging naar boven) en negatief (de beweging naar beneden). Dus bij een negatieve pull up spring je omhoog, zodat je met je hoofd boven (en niet tegen!) de stang uit komt. Hierna laat je je rustig, in ongeveer vier tellen, naar beneden zakken. Er zijn verschillende manieren om boven de stang uit te komen:

  • Iemand tilt je omhoog (goede manier om mooie mannen in de sportschool aan te spreken ;))
  • Je springt vanaf een bankje wat onder de stang staat omhoog
  • Je bent lang genoeg om bij de stang te komen (grrr.. jaloers)

Een voorbeeld van hoe je negatieve herhalingen doet, zie hieronder:

Een keer in de week deed ik drie sets van vier negatieve herhalingen. Nadat ik dit ongeveer twee maanden gedaan had, deed ik mijn eerste volledige pull up zonder hulp. Dus, positief denken en negatief trainen ;)!

Ten tweede deed ik ook een oefening die ”lat pull downs” heet. Hierbij zit je op een bankje en trek je een stang waar gewicht aan verbonden is naar beneden op dezelfde manier als bij een pull up. Het mooie aan deze oefening is dat je het gewicht zo zwaar of licht kan maken als jij aankunt. Zie het onderstaande filmpje voor de uitvoering:

Ten derde ben ik ongeveer een jaar geleden begonnen met het doen van pull ups met behulp van resistance bands. Deze banden maak je vast aan de stang, daarna ga je met één voet in de band staan en probeer je je op die manier op te trekken. Je komt in de band door er een bankje naast te zetten en vanaf hier je voet er in te wurmen. Pas op! Blijf niet met je voet in de band hangen! Met andere woorden: breek je nek voorzichtig! Ook van deze oefening heb ik een filmpje gemaakt, deze is hieronder te zien:

Nog een tip om het optrekken makkelijker te maken: hoe minder je weegt, hoe minder gewicht je hoeft op te trekken en hoe makkelijker de pull up wordt. Je moet echter niet denken dat het je van de ene op de andere dag lukt, het is een langzaam proces. Ook wel: ”Rome wasn’t built in a day”.

Na drie jaar is het me dan, met wat obstakels, gelukt om maximaal zes pull ups te doen. Op een slechte dag, na een training, kan ik er maar vier 🙁 zoals hieronder te zien is:

Dus vrouwen, trek niet langer je neus op voor pull ups! Doe je best en laat wat horen als het je gelukt is!

Heb je nog vragen? Hoe vaak kun jij je optrekken? Laat het me weten in de opmerkingen van dit artikel en dan probeer ik je indien nodig, zo goed mogelijk te helpen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.