Kan overgewicht soms een voordeel zijn?

Er zitten vele voordelen aan het hebben van overgewicht:

  • Wanneer de zombie apocalypse eindelijk uitbreekt, hoef jij je huis niet uit op zoek naar eten. Laat Rick maar zoeken.
  • Je kunt squatten zonder gewichten.
  • Je hebt meer plek om tatoeages te laten zetten.

Alle gekheid terzijde, in de krant Trouw van afgelopen zaterdag (6-7-2018) stond het volgende interessante artikel wat ik jullie niet wilde onthouden: “Overgewicht kan soms een voordeel zijn“. Hierin werd uiteengezet dat sommige onderzoeken leken te suggereren dat overgewicht in bepaalde medische situaties leidde tot een grotere overlevingskans. Voordat alle diëtisten met fietskettingen en hun grootste stengels selderij optrekken naar het hoofdkantoor van Trouw: in het overgrote deel van de onderzoeken waarin aanvankelijk geconcludeerd werd dat overgewicht tot een vergrote overlevingskans leidt, werden de argumenten daarvoor later in het artikel ontkracht.

Één onderzoek blijft tot nu toe echter overeind staan: de invloed van overgewicht op de overlevingskans op de intensive care. In dit onderzoek werd gesuggereerd dat iemand met een BMI van 40,6 (gedefinieerd als morbide obesitas, gemiddeld toch al snel iemand met een gewicht van meer dan 140 kg), een drie keer hogere kans had om te overleven dan iemand met een BMI van 25 (gedefinieerd als normaal gewicht) op de intensive care. Een van de verklarende theorieën was de grotere energievoorraad van mensen met overgewicht.

Dit is voor mensen met een relatief laag BMI nóg een reden om niet op de intensive care te komen te liggen. De belangrijkste conclusie die we uit het bovenstaande artikel kunnen trekken is dus: maak je niet dik, tot je op de intensive care ligt. Of probeer de afdeling indien mogelijk gewoon helemaal te vermijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.