Verlies 30 kg vet zonder er iets voor te doen!

Klinkt te mooi om waar te zijn. Ik hoor je denken: “Hier is geen sprake meer van een addertje onder het gras. Waar heb je die anaconda verstopt?”

Er is echter geen sprake van een addertje, python, anaconda of tuinslang. Het is het resultaat van slimme vervangingen! In plaats van Robert Downey Junior, Benedict Cucumberbatch. Vomeren in plaats van overgeven. In plaats van dat glas Cola, een glas water met citroen of een caloriearme drank. En nu we het toch over frisdrank hebben…

De gemiddelde Nederlander drinkt ongeveer 85 liter frisdrank per jaar. Van die 85 liter frisdrank bevat gemiddeld 30% praktisch geen calorieën. Dit betekent dat de gemiddelde Nederlander per jaar afgerond ~60 liter frisdrank drinkt waar calorieën in zitten. Frisdrank bevat gemiddeld ongeveer 41 kilocalorieën per 100 ml. Wanneer we de energie van deze 60 liter caloriehoudende frisdrank bij elkaar optellen komen we uit op ~24.000 kilocalorieën. Een kg vet in het menselijk lichaam bevat ongeveer 7.777 kilocalorieën (ter info: zoals eigenlijk over alles in de voedingswetenschappen, slaan wetenschappers ook over het getal 7.777 elkaar de hersens in met reageerbuizen). Het getal 7.777 is een versimpeling die niet ver van de realiteit af ligt. Hieronder is een korte samenvatting in tabelvorm. Iedereen houdt tenslotte van tabellen.

Zoals men in Groningen zou zeggen, dit is schokkend! (too soon?) Stel, je hebt een gemiddelde Nederlander met een gezond gewicht die precies eet wat hij/zij nodig heeft, MAAR daarbij 60 liter caloriehoudende frisdrank per jaar drinkt. Na 10 jaar zou deze arme kamerolifant meer dan 31 kg overgewicht hebben alleen maar als gevolg van een kleine keuze die hij/zij elke dag heeft gemaakt! De waarheid is dat veel mensen met overgewicht niet elke dag 5 kg friet eten en dit wegwerken met olijfolie. Overgewicht is vaak het resultaat van een kleine keuze, dag na dag, jaar in, jaar uit, die optelt.

Ditzelfde geldt niet alleen voor frisdrank, maar ook voor dressings, suiker in je koffie, suiker in je wortelcake, boter op je brood, etc. Een dagelijkse, kleine keuze kan over de lange termijn enorme gevolgen hebben, zowel positief als negatief. De sleutelwoorden hierbij zijn over de lange termijn. Wanneer je ontevreden bent over overgewicht, kan een kleine, slimme vervanging op de lange termijn je enorm helpen met het bereiken van je gewenste gewicht.

De belangrijkste boodschap van dit bericht is dus niet dat je alle Cola door de wc moet spoelen waar moet je tenslotte anders je Mentos laten of dat je nooit meer boter op je brood moet smeren. De “take home message” is dat je zonder er veel voor te hoeven doen, met kleine keuzes in je voeding (of beweging) grote gevolgen kan bewerkstelligen over de lange termijn. Geduld is immers een schone zaak, zei de vuilnisman.

Wat tenslotte belangrijk is om aan te stippen is dat deze tactiek om af te vallen beter vol te houden is dan wat voor dieet dan ook. Wanneer je in een keer je hele eetpatroon overhoop gooit om in een korte tijd veel af te vallen houd je dit niet voor altijd vol. Dergelijke crash diëten leiden op de korte termijn tot gewichtsverlies, maar op de lange termijn ga je weer terug naar je oude eetpatroon en komen alle kilo’s er gewoon weer bij. Een succesvol, duurzaam voedingsplan is aangepast op jouw specifieke eetstijl. In toekomstige posts zal ik meer tactieken delen om slank te worden, en slank te blijven.

 

1 gedachte over “Verlies 30 kg vet zonder er iets voor te doen!”

  1. Pingback: Geef jij jezelf de middelvinger? – Snel en Gezond

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.