Doe cardio op dít tijdstip voor het meeste vetverlies!

Cardio?! Wanneer dit woord valt in een ruimte vol mensen, valt er uit het niets een ijzige stilte. Iedereen kijkt elkaar benauwd aan. Hersens worden gepijnigd om een zo legitiem mogelijke uitvlucht te verzinnen. Waar is iedereen zo bang voor? Zoals Sun Tzu zei: “Know the enemy!”

Cardio is een afkorting van het Engelse “cardiovascular exercise”. Dit komt weer van het griekse woord “kardia”, wat hart betekent. Dit is niet zomaar een nutteloos feitje wat ik gebruik op verjaardagen om slimmer te lijken dan ik ben. Ok, misschien ook wel. Het geeft ook een hint over wat cardio precies inhoudt: het verhogen van je hartslag door beweging. Officieel houdt cardio in dat je alleen aeroob (met behulp van zuurstof) suiker in je spieren verbrandt voor energie. Dit betekent dat je beweegt op relatief lage intensiteit wat resulteert in een relatief lage hartslag. Voorbeelden van aerobe training zijn joggen, fietsen, wandelen, etc.

Tegenwoordig worden allerlei vormen van anaerobe training ook bij cardio gerekend. Bij anaerobe training krijgt het lichaam niet voldoende zuurstof binnen om aeroob suiker te verbranden om energie aan je spieren te kunnen leveren (wat je kunt herkennen aan een hoge hartslag en hijgen als een postpaard tijdens een anaerobe training zoals sprinten). Aangezien het lichaam onvoldoende zuurstof binnenkrijgt om aeroob voor energie te zorgen, wordt het gedwongen om op een minder efficiënte manier energie op te wekken: anaeroob. Enkele voorbeelden van anaerobe training zijn high intensity interval training (HIIT), circuit training, tabata, etc.

Maar waarom zou je eigenlijk cardio doen? Een vraag waarop elke masochist het antwoord zou weten. Het gros van de mensen doet echter cardio om extra calorieën te verbranden. Het is daarnaast onder andere ook goed voor je hersenen¹ en voor je hart².

Tenslotte, de vraag waar het allemaal mee begon: wanneer kun je het beste cardio doen? Na krachttraining? Vroeg in de ochtend net na je wakker geworden bent? Wanneer Pasen en Pinksteren op een dag vallen? Cardio kun je het beste doen op een tijdstip dat je het ook daadwerkelijk gáát doen. Dit klinkt als een cop out, maar voor je het pek en de veren te voorschijn haalt, geef me de kans om het uit te leggen. Als je doel is om sterker te worden en vet te verliezen kun je eigenlijk het beste na de krachttraining cardio doen. Dit omdat wanneer je cardio vóór je krachttraining zou doen, je waarschijnlijk niet meer voldoende energie hebt om in je krachttraining je grenzen te verleggen. Het belang van grenzen verleggen wanneer je doel krachttoename is, wordt in dit artikel nog eens benadrukt. Máár, vaak ben je na de krachttraining zo vermoeid, dat je de puf niet meer hebt om cardio te doen. Op zo’n moment is het verstandig je doelen nog eens kritisch te bekijken (wat vind ik belangrijker, krachttoename of vet verliezen?) en op basis daarvan te besluiten om je cardio naar een tijdstip te verplaatsen waarop je het wél gaat doen. Dit kan in de ochtend zijn wanneer je net wakker wordt. Het kan ook zijn dat je merkt dat je nog genoeg puf hebt om krachttraining te doen direct nadat je cardio gedaan hebt.

Conclusie: wanneer je doel gezondheid en vetverlies is en een van de gekozen middelen om dit doel te bereiken cardio omvat, experimenteer dan net zo lang met verschillende tijdstippen tot je er een gevonden hebt die voor jou het beste werkt. Op die manier zul je meer cardio doen in plaats van smoezen te verzinnen om het over te slaan, wat resulteert in meer vetverlies.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28304298

2. http://www.humankinetics.com/acucustom/sitename/Documents/DocumentItem/15691.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.