Thuis eten zoals in een wokrestaurant

Ik ga graag naar een wokrestaurant. Een korte uitleg voor wie nog nooit naar een wokrestaurant geweest is: een wokrestaurant is simpel gezegd een grote trog waar elk knorretje verwoede pogingen doet om zijn BMI te verdubbelen. Dit knorretje is meestal de winnaar: ik eet daar altijd meer dan goed voor me is. De variëteit en de korte wachttijd zijn voor mij grote pluspunten van een wokrestaurant. Ik ben namelijk niet ongeduldig, ik heb gewoon een hekel aan wachten. Een van de hoogtepunten van een wokrestaurant is de woksaus/wokolie waarin groenten e.d. gewokt worden. Ik heb thuis vele jammerlijke pogingen gedaan om deze woksaus na te maken waarbij ik iedere keer weer een nieuw monster van Frankenstein creëerde. Tot op een zekere dag…

… Vond ik de magische combinatie! Hieronder vind je de details voor 2 personen:

Ingrediënten

 • 900 gram sperziebonen
 • 300 gram tofureepjes
 • 100 gram rijst
 • 50 gram pinda’s
 • 30 ml sojasaus (bij voorkeur gefermenteerd)
 • 30 gram honing
 • 15 gram maiszetmeel (Maizena)
 • 10 ml sap uit het gekonfijte gember potje
 • 10 gram gekonfijte gember
 • 5 gram boter
 • 4 teentjes knoflook/10-15 gram

Het mooie aan dit recept is dat het voor het overgrote deel uit groenten bestaat. Groenten hebben een lagere “energiedichtheid”. Dit houdt in dat groenten per 100 gram weinig energie bevatten (groente bevat gemiddeld zo’n 30 kcal/100 gram). Dit maakt groente perfect om af te vallen. Je kunt er tenslotte veel meer van eten dan van bijvoorbeeld chocolade (chocolade bevat gemiddeld zo’n 550 kcal/100 gram, zie voor een uitgebreide vergelijking van sla en chocolade de volgende post).

Verder kun je, wanneer je de pik op kippen hebt, ook voor kip kiezen in plaats van tofureepjes. Daar kraait geen haan naar … … Ik laat mezelf wel uit.

Stappenplan

1. Kook eerst de sperziebonen en de zilvervliesrijst. Wanneer je iets meer bite wilt in je sperziebonen kun je ze ook blancheren.

2. Snijd vervolgens de knoflook. Vampiers durven na dit gerecht niet meer bij je in de buurt te komen. Je collega’s overigens ook niet. Tel uit je winst.

3. Vet de pan in en gooi de knoflook en de tofu in de pan. Zet de pan op een laag vuur zodat de boel niet aanfikt terwijl jij met de saus gaat beginnen.

4. Snijd de gekonfijte gember klein.

5. Gooi de sojasaus, de honing, het gembersap, de gesneden gember en het maiszetmeel in een mengbeker en kluts alsof je leven er vanaf hangt! Proef hierna even of de smaak goed is en voeg indien nodig nog wat honing toe.

 ->

6. Voeg de saus toe aan (in mijn geval, het zielige excuus van een) de wokpan. Roer het geheel goed door tot de saus aandikt en aan de tofu en de knoflook blijft plakken.

7. Voeg vervolgens de sperziebonen en de pinda’s toe. Roer wederom het geheel goed door tot de saus alles bedekt.

8. Laat je vriend/vriendin van het gerecht een Rembrandt maken op een bord (jij maakt tenslotte alleen Picasso’s) terwijl jij je tenen telt. Zijn het er nog tien? Je weet tenslotte maar nooit…

4 gedachten over “Thuis eten zoals in een wokrestaurant”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.