Trainen als je ziek bent?

Ik ben ziek. Ik voelde het al een beetje aankomen vorige week. Maandag zat ik op kantoor waar de airco pogingen deed het poolklimaat te simuleren.

Maandagnacht werd ik wakker met het gevoel of ik scheermesjes gedronken had. Ook had ik hoofdpijn en erg veel last van mijn werkklier. Ondanks dat ik me voelde als een zeehond bij een honkbalwedstrijd (ellendig!), heb ik geen afspraken afgezegd. Ik ben niet iemand die zich snel ziek meldt. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat ik het fijn vind om collega’s aan te steken. Vooral die vervelende aan de andere kant van het gebouw. Ook weiger ik dood te gaan aan een ziekte zonder in ieder geval één beschuldigende vinger naar werk te kunnen wijzen. Tenslotte willen we onze manager natuurlijk niet teleurstellen:

Goed. Genoeg over werk. Back to business. Moet je sporten op dagen dat je ziek bent? Voor de gemiddelde mens moet deze vraag misschien korter geformuleerd worden: “Moet je überhaupt sporten?” …

Veel mensen zullen het namelijk (misschien wel terecht) niet snappen dat je nog steeds de aandrang hebt om jezelf af te beulen ondanks dat je ziek bent. Ik snap die aandrang echter maar al te goed. Wanneer je serieus bezig bent met sporten en alles lijkt als een geoliede machine te lopen, wil je niet stoppen door iets triviaals als 44 graden koorts. Wanneer je wel stopt met sporten als gevolg van ziekte heb je het gevoel dat je gains (bijkomen van spiermassa/verliezen van vet) je net zo snel ontsnappen als de nuchterheid van een student op de donderdagavond. Het is belangrijk je te realiseren dat dit een illusie is. Zolang je geen Double Bypass Burger bij de Heart Attack Grill besteld, zul je geen vet bijkomen of spiermassa verliezen ondanks dat je niet traint.

Wanneer je bijvoorbeeld een heftige griep hebt, is je lichaam een vervelend virus aan het bevechten (waar is Norton Antivirus wanneer je hem nodig hebt). Het laatste wat je lichaam op zo’n moment kan gebruiken is een high intensity interval sprintsessie van een uur. Wanneer ik echter een loopneus of lichte keelpijn heb, ga ik over het algemeen wel een stukje wandelen of fietsen. Maar, ik doe op dergelijke momenten nooit zwaardere vormen van lichaamsbeweging dan wandelen of fietsen (bijvoorbeeld krachttraining/circuittraining/e.d.). In het slechtste geval word je dan nog zieker en kun je helemaal niets meer doen dan plafond staren en je afvragen of zebra’s zwart zijn met witte strepen of wit zijn met zwarte strepen. Tenslotte, de uitzondering op de boven genoemde regel is wanneer je buikgriep/diarree hebt; het is dan verplicht om zwaar te squatten tijdens het spitsuur in de sportschool. Shit.

Een lang verhaal kort: wanneer je slechts een kleine verkoudheid of iets dergelijks hebt is het OK om wat lage intensiteit cardio te doen. Wanneer je zieker bent en bijvoorbeeld de griep hebt, kun je het sporten beter even laten zitten¹. Luister echter naar je lichaam. Niemand kent jouw lichaam beter dan jijzelf. Wanneer je een lichte verkoudheid hebt en het voelt desondanks niet goed om te gaan sporten, doe het gewoon niet.

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9813869

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.