De zoete aardappel zit nu flink in de puree

De zoete aardappel. Een indringer die onze eigen oude trouwe aardappel (trouwus aardappellus) wil verdrijven! Dit dacht ik tot ik het volgende recept had geproefd: zoete aardappelpuree met een laagje aangebr… gefruite uitjes en prei! Het mooie aan dit recept is dat het uit slechts  drie hoofdingrediënten bestaat en makkelijk te maken is. Ook is dit een prima recept voor meal prep, oftewel, het ver van tevoren klaarmaken van je maaltijden.

De zoete aardappel is overigens niet inherent gezonder dan onze goede, oude, trouwe patat. De zoete aardappel heeft een klein beetje meer vezels en vitamine A.  Verder bevat de zoete aardappel inuline i.p.v. het zetmeel dat zich in onze pieper bevindt. Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten verteert inuline langzamer dan zetmeel waardoor het een betere keus is voor mensen die liever niet willen dat hun bloedsuikerspiegel dezelfde curve vertoont als de waarde van de bitcoin. Echter onze eigen aardappel is rijker aan allerlei mineralen die je toch niet gaat onthouden. Beide aardappels hebben hun plaats in een gezond eetpatroon.

De ingrediënten voor 1 persoon zijn hieronder te vinden.

Ingrediënten

  • 400 gram zoete aardappel
  • 150 gram ui/zoete ui
  • 75 gram prei
  • 10 milliliter melk
  • Zout
  • Peper

Stappenplan

1. Verzamel je ingrediënten en zet alvast een pan met water op het vuur.

2. Snijd de groenten. Als je erg van uien houdt is het OK om te huilen wanneer je ze aan stukken hakt. Het is niet OK om te huilen wanneer je de zoete aardappel snijdt. Zoete aardappels verdienen hun lot. Ook is de zoete aardappel sneller gaar wanneer deze in kleinere stukken gesneden wordt.

3. Gooi de zoete aardappel in de pan met kokend water. Dat zal hem leren!

4. Wanneer de zoete aardappel gaar is, zijn we nog niet klaar met hem. Voeg een beetje melk toe en pureer hem. Strooi daarna wat zout (en peper! Hehe!) in de wonden! Blijf af en toe proeven om te voorkomen dat je er te veel zout of peper in gooit. De puree is nu klaar.

5. Cremeer (oftewel, fruit) vervolgens die arme uitjes. Balsem ze eerst net als in het oude Egypte in met kruiden naar keuze (zout, peper, knoflookpoeder e.d.).

6. Bak vervolgens de prei licht aan. Ook de prei mag voorzien worden van wat kruiden naar keuze.

7. Leg de uien en prei te rusten op een bedje van zoete aardappel. Is ie tenminste nog ergens goed voor. Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.